Nattbakka ord & natur

är ett litet förlag, ordstudio och naturkonsult.

Vi fokuserar på populärvetenskap för både barn och vuxna och arbetar med allt från webb- och utställningstexter till reklam- och informationsbroschyrer. Framför allt skriver vi om fladdermöss, men också om miljö, historia, utdöda djur och vardagens vedermödor. Nattbakka samarbetar i första hand med andra förlag men ger också ut eget material. 

Anlita oss för utredning, research, text och bild

Nattbakka är ett gammalt svenskt ord för fladdermus, troligen med fornnordiskt ursprung. Ordet exporterades med vikingarna till England där det blev bat, kort och gott. 

“… en djupt fascinerande djupdykning i mörkrets idéhistoria, så väl som dess betydelse för den biologiska livscykeln. Trollbunden följer jag författaren på exkursioner till högst ovanliga platser: en inventering av fladdermöss i gotländsk medeltidskyrka, på nattliga dyk i den bohuslänska skärgården och till det storslagna biblioteket Biblioteca medicea laurenziana i Florens…”

Ulrika Kärnborg, Expressen, recenserar Mörkermanifestet

 NYHET!

Mörkermanifestet: om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm

Johan Eklöf 

Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.

 

Läs mer

 

Från stjärna till hjärna – En liten bok om djurens evolution

Johan Eklöf & Björn Selin

Följ med på en resa i historien, från forntiden på jorden genom evolutionen. Vi hittar urdjur och berättar om jättar, möter groddjur, rovdjur och odjur på flera meter. Och bland alla fossila ben, rundmunnar och maneter, träffar vi också djur vi inte vet vad de heter!

Från stjärna till hjärna är en berättelse om hur livet har utvecklats och förändrats, om hur djur har kommit och gått. Från manet till människa, från bakterie till blåval. Allt på rim, och med illustrationer som väcker nyfikenhet och förundran.

 

Läs mer

Köp den här

 

Fladdermöss – i en värld av ekon

Johan Eklöf & Jens Rydell

Fladdermöss – i en värld av ekon är den första svenska boken om fladdermössens liv. Den handlar om säregna, fascinerande och mytomspunna djur, däggdjur precis som vi själva, lika i grunden men ändå så annorlunda. Boken följer fladdermöss från mayatemplen i Latinamerika till svenska jordkällare, från Kenyas slätter till bergen på Taiwan. 

 Läs mer

 

Fladdermusen i en mytisk värld 

Bengt Edqvist & Johan Eklöf, med foton av Jens Rydell

Boken bringar ljus över mörkrets djur och lyfter fladdermössen ur skuggorna. Myter från hela världen beskrivs, sägner förklaras och om sagor berättas från skapelseberättelser till Batman, från krig och död till kärlek och fruktbarhet.

Fladdermusen är i myterna den onde, den gode och den fule och rör sig ledigt mellan himmel och helvete. De är dödens djur, men också lyckans och kärlekens. Fladdermöss symboliserar mörker och depression, liksom hopp och pånyttfödelse. Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda.

Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladdermusen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Varför förekommer de i häxbrygder och mediciner, och vad hade Jesus för särskilt förhållande till fladdermusen?

Läs mer

 

Häng med Frans Fladdermus

Johan Eklöf & Sabine Lind, med illustrationer av Fredrik Andersson

Häng med Frans Fladdermus är riktad till alla barn med nyfikna vuxna och är baserad på frågor som vetgiriga unga har ställt till Tabergs gruvguider genom åren, som till exempel:

– Finns vampyrer?
– Hur hittar fladdermöss i mörker?
– Fastnar fladdermöss i håret?

Var inte rädd för, men rädd om Frans Fladdermus och hans vänner

Läs mer

 

Rimfrost i den bästa av världar

Johan Eklöf

Varde ljus.
Varde naturlig selektion, 
naturliga drifter och perfektion.

Rimfrost i den bästa av världar är en betraktelse över nuet, livet och världen. Från Birger Kung till Burger King.

Läs mer

LADDA NER SOM E-BOK

Djurens Evolution

Johan Eklöf

För ungefär 4,6 miljarder år sedan föddes jorden tillsammans med vårt solsystem. För cirka 4,6 miljoner år sedan vandrade de första människosläktena på planeten. Ytterligare lite senare, för ungefär 46 år sedan, föddes några av de forskare som idag funderar på hur och när jorden föddes, och vad de första människorna tyckte om det.

Läs mer

LADDA NER SOM E-BOK