Fladdermöss – i en värld av mörker: En utställning om en av jordens äldsta däggdjursgrupper som är beroende av mörker för att överleva.

Fladdermössen som utgör nästan en fjärdedel av jordens däggdjursarter har anpassats till att se med ljud. De är nattaktiva och jagar under skydd av mörkret och undkommer själva att bli föda åt till exempel sparvhök och lärkfalkar. En enda fladdermushona kan äta flera tusen myggor per natt under högsommaren. Men natten blir till dag i vår upplysta värld och bara i Sverige är sex av 19 arter hotade bland annat på grund av att landskapet förändras.

Med hjälp av utställningens fotografier, tagna i såväl Kenya som Sverige vill vi belysa problemet med avsaknaden av mörker. Varför är då brist av mörker ett problem för fladdermöss? Jo, många fladdermusarter försvinner när miljöerna belyses. Man har även sett att frånvaron av mörker påverkar många andra djur negativt, däribland oss människor.

Utställningen är ett samarbete mellan Jens Rydell, svensk fladdermusforskare och naturfotograf, Aziza Zuhura som arbetar med fladdermöss på National Museums of Kenya och Göteborgs naturhistoriska museum. Utställningen pågår till och med 28 januari 2018.