Nattbakka är ett gammalt svenskt ord för fladdermus, troligen med fornnordiskt ursprung. Ordet exporterades med vikingarna till England där det blev bat, kort och gott. 

Nattbakka Ord & Natur

Nattbakka är ett litet förlag, ordstudio och naturkonsult.

Vi fokuserar på populärvetenskap för både barn och vuxna och arbetar med allt från webb- och utställningstexter till reklam- och informationsbroschyrer. Framför allt skriver vi om fladdermöss, men också om miljö, historia, utdöda djur och vardagens vedermödor. Nattbakka samarbetar i första hand med andra förlag men ger också ut eget material. 

  • Anlita oss för skrivuppdrag, research eller foto,
  • För naturinventering och fladdermusuppdrag, läs mer här
  • Kontakta oss gärna med idéer

 

webbshop

Välkommen till vår webbshop på Tictail. Här hittar du våra egna böcker.

 

JUST NU: Fladdermusen – i en mytisk värld ute på Bokpro förlag.

 

Fladdermusen är den onde, den gode och den fule och rör sig mellan himmel och helvete. Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda. Fladdermusen i en mytisk värld bringar ljus över mörkrets djur och lyfter fladdermössen ur skuggorna. Myter från hela världen beskrivs, sägner förklaras och om sagor berättas från skapelseberättelser till Batman, från krig och död till kärlek och fruktbarhet.  

 

Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladder­musen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Varför förekommer de i häxbrygder och mediciner, och vad hade Jesus för särskilt förhållande till fladdermusen?

 

Häng med Frans Fladdermus

Johan Eklöf & Sabine Lind

Häng med Frans Fladdermus är riktad till alla barn med nyfikna vuxna och är baserad på frågor som vetgiriga unga har ställt till Tabergs gruvguider genom åren, som till exempel:

– Finns vampyrer?
– Hur hittar fladdermöss i mörker?
– Fastnar fladdermöss i håret?

Var inte rädd för, men rädd om Frans Fladdermus och hans vänner

Läs mer

BESTÄLL BOKEN HÄR

Fladdermöss – i en värld av ekon

Johan Eklöf & Jens Rydell

Fladdermöss – i en värld av ekon är den första svenska boken om fladdermössens liv. Den handlar om säregna, fascinerande och mytomspunna djur, däggdjur precis som vi själva, lika i grunden men ändå så annorlunda. Boken följer fladdermöss från mayatemplen i Latinamerika till svenska jordkällare, från Kenyas slätter till bergen på Taiwan. 

Läs mer

BESTÄLL BOKEN HÄR

På engelska (Springer förlag)

Rimfrost i den bästa av världar

Johan Eklöf

Varde ljus.
Varde naturlig selektion, 
naturliga drifter och perfektion.

Rimfrost i den bästa av världar är en betraktelse över nuet, livet och världen. Från Birger Kung till Burger King.

Läs mer

LADDA NER SOM E-BOK

Djurens Evolution

Johan Eklöf

För ungefär 4,6 miljarder år sedan föddes jorden tillsammans med vårt solsystem. För cirka 4,6 miljoner år sedan vandrade de första människosläktena på planeten. Ytterligare lite senare, för ungefär 46 år sedan, föddes några av de forskare som idag funderar på hur och när jorden föddes, och vad de första människorna tyckte om det.

Läs mer

LADDA NER SOM E-BOK