Fladdermusen – i en mytisk värld

Fladdermusen i en mytisk värld av Bengt Edqvist och Johan Eklöf bringar ljus över mörkrets djur och lyfter fladdermössen ur skuggorna. Myter från hela världen beskrivs, sägner förklaras och om sagor berättas från skapelseberättelser till Batman, från krig och död till kärlek och fruktbarhet.

Fladdermusen är i myterna den onde, den gode och den fule och rör sig ledigt mellan himmel och helvete. De är dödens djur, men också lyckans och kärlekens. Fladdermöss symboliserar mörker och depression, liksom hopp och pånyttfödelse. Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda.

Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladdermusen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Varför förekommer de i häxbrygder och mediciner, och vad hade Jesus för särskilt förhållande till fladdermusen?

 PROVLÄS BOKEN HÄR

 

Fladdermusen – i en mytisk värld säljs i nätbokhandeln, museibutiker och hos utvalda bokhandlare.

 

Är du återförsäljare och vill ha “Fladdermusen” i ditt sortiment ? Kontakta oss på info@fladdermus.net

sagt om boken

“Boken Fladdermusen behandlar otaliga myter som fladdermössen givit upphov till i folktron världen över. Den är informationstätare än de flesta essäer och har inga onödiga meningar. Författarna Bengt Edqvist, folklivsforskare, och Johan Eklöf, zoolog med fladdermöss som specialitet, har lyckats hitta spåren av nattflygarna i urgamla indianmyter, Stilla havs-berättelser ända fram till dagens modernitet; om jordens tillblivelse, om häxor och ondska, om romarriket och bombplan.”

Uno Nilsson, BTJ-häftet nr 18, 2018

 

“Trots den lite svepande framställningen är boken i hög grad både läsvärd och roande och ger nya kunskaper om fladdermusen i människors föreställningsvärld.”

Per Gustavsson, Sagomuseet i Ljungby