Fladdermusen – i en mytisk värld

Fladdermusen i en mytisk värld av Bengt Edqvist och Johan Eklöf bringar ljus över mörkrets djur och lyfter fladdermössen ur skuggorna. Myter från hela världen beskrivs, sägner förklaras och om sagor berättas från skapelseberättelser till Batman, från krig och död till kärlek och fruktbarhet.

Fladdermusen är i myterna den onde, den gode och den fule och rör sig ledigt mellan himmel och helvete. De är dödens djur, men också lyckans och kärlekens. Fladdermöss symboliserar mörker och depression, liksom hopp och pånyttfödelse. Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda.

Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladdermusen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Varför förekommer de i häxbrygder och mediciner, och vad hade Jesus för särskilt förhållande till fladdermusen?

 PROVLÄS BOKEN HÄR

 

“Det är svårt att värja sig mot den kunskapsmassa som väller fram ur den lilla volymen”
– Dick Harrison, historiker 

Fladdermusen – i en mytisk värld säljs i nätbokhandeln, museibutiker och hos utvalda bokhandlare.

 

Är du återförsäljare och vill ha “Fladdermusen” i ditt sortiment ? Kontakta oss på info@fladdermus.net

sagt om boken

”Det är lätt att förlora sig i Fladdermusen – i en mytisk värld. Kapitlen är korta, välskrivna och medryckande. Man kastas friskt mellan mayakulturen i Centralamerika till Ozzy Osbournes scenframträdanden, svensk skönlitteratur, kinesisk och tibetansk folktro, oceaniska fladdermusgudar och, förstås, till Bruce Wayne alias Batman i modern populärkultur.

Det är svårt att värja sig mot den kunskapsmassa som väller fram ur den lilla volymen, till exempel översikten av alla skräckinjagande fladdermöss som avbildats på slott, herresäten och kyrkväggar. Och hur många vet att fladdermusblod är en hävdvunnen ingrediens i halländska och skånska kärleksdrycker från det gamla bondesamhällets tid?

Vad som framför allt bör poängteras är … den nyfikenhet och läsglädje som väcks när man bläddrar sig igenom Fladdermusen – i en mytisk värld. Och det är värt mycket.”

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, för Historielärarnas förenings årsskrift 2019.

 

”Få djur talar så till fantasin som fladdermusen, däggdjuret som kan flyga och vars tid på dygnet är natten. Det är inte svårt att förstå att det har uppstått otaliga myter, sagor och trosföreställningar om detta djur. I boken Fladdermusen – i en mytisk värld ger Bengt Edqvist och Johan Eklöf en generös presentation av den folklore som har uppstått kring fladdermusen. Deras text åtföljs av ett rikt bildmaterial, främst Jens Rydells fantastiska fotografier av stora och små fladdermöss. ”

Bengt af Klintberg, i Svenska landsmål och svenskt folkliv 2018

“Boken Fladdermusen behandlar otaliga myter som fladdermössen givit upphov till i folktron världen över. Den är informationstätare än de flesta essäer och har inga onödiga meningar. Författarna Bengt Edqvist, folklivsforskare, och Johan Eklöf, zoolog med fladdermöss som specialitet, har lyckats hitta spåren av nattflygarna i urgamla indianmyter, Stilla havs-berättelser ända fram till dagens modernitet; om jordens tillblivelse, om häxor och ondska, om romarriket och bombplan.”

Uno Nilsson, BTJ-häftet nr 18, 2018

 

“Trots den lite svepande framställningen är boken i hög grad både läsvärd och roande och ger nya kunskaper om fladdermusen i människors föreställningsvärld.”

Per Gustavsson, Sagomuseet i Ljungby