Fladdermus.net   

 

Några vanliga frågor och svar

 

Har fladdermöss rabies?

 

Alla däggdjur kan smittas av rabies. Fladdermöss anses ibland löpa större risk eftersom en del av dem rör sig mellan Sverige och kontinenten. hittills har inga fall av klassisk rabies påträffats i Sverige. Däremot har antikroppar mot fladdermusrabies hittats hos skånska vattenfladdermöss. Fladdermusrabies är en variant av sjukdomen som kan, men sällan smittar andra däggdjur.

 

Hittar man en sjuk fladdermus ska man naturligtvis inte hantera den utan handskar på. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt har undersökt fladdermöss sen 80-talet och hit kan man skicka misstänkta fall.

 

Attackerar fladdermöss människor?

 

Nej, men det kan upplevas så eftersom de flyger rätt nära oss ibland. Det beror dels på att deras sonar inte räcker så långt och de märker inte alltid oss förrän vi är ett par meter bort. Dessutom så lockar vi insekter till oss med vår kroppsvärme och insekterna lockar till sig fladdermöss. Men som sagt, fladdermöss attackerar oss inte och de är inte farliga. Men det är klart, tar man i dem så bits de förstås. Men det finns ju ingen anledning att göra det. Tycker man att man har en anledning, som att man behöver flytta en ut ur huset eller så, ta på ett par handskar!

 

Är fladdermöss blinda?

 

Nej, uttrycket ”blind as a bat” till trots, så ser fladdermöss en hel del. Dels för att orientera på längre håll, men i några fall även till hjälp att fånga byten. De ser inte jättebra, kanske i snitt nån cm på en till ett par meters håll, men å andra sidan så behöver de inte mycket ljus för att se. Du kan läsa mer om synen här.

 

Finns fladdermöss i Sverige?

 

Ja, men hur många är lite oklart. Man har sett 18-19 olika arter, men kanske är 15 av dessa bofasta.

 

Varför hänger fladdermöss uppochner?

 

Det är inte så att alla fladdermöss hänger rakt uppochner i taket på grottor. Men de allra flesta har i alla fall huvudet ner och fötterna upp, oftast lite liggande eller hängande på en vägg. Detta beror på att 1) de har vingar på händerna och bara fötterna lediga att hänga i, 2) att det är ett snabbt sätt att komma till flykt, bara att släppa taget och glida iväg. Ett undantag är en sk ”sucker footed bat” som har sugkoppar på händer och fötter och hänger upprätt i ihoprullade bananblad.

 

Bor alla fladdermöss i grottor?

Nej, många bor i träd, andra i hus, vissa i bananblad som jag nämnde ovan och så finns det de som skapar egna tält genom att omforma stora blad. Men visst är det många arter som lever i grottor, åtminstone för att övervintra i.

 

Finns det vampyrer?

 

Ja, det finns tre arter av vampyrfladdermöss. De lever alla i Syd- och Centralamerika, och bara en av dessa dricker (eller egentligen slickar) blod från däggdjur, oftast boskap som kor och hästar. De andra två arterna livnär sig på blod från fåglar.

 

Fastnar fladdermöss i håret?

 

Nej, men det är en utbredd myt av någon anledning. För att ta kål på den så har forskare i USA faktiskt testat och som sagt, nej de fastnar inte i hår.

 

Kan man locka fladdermöss med vita lakan?

 

Vet ej, troligen inte. Detta är också en gammal myt. Kanske lockas insekter till den ljusa ytan och då också fladdermöss. Eller så är det så att man ser fladdermössen bättre om de har en ljus bakgrund att flyga förbi.

 

Hur gammal kan en fladdermus bli?

 

20-30 år är inte ovanligt. Rapporter om fladdermöss som blivit 40 år finns till och med. Detta kan ju tyckas konstigt för ett så litet djur och de går så emot alla trender, men de får å andra sidan bara en unge om året.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Läs ett

PM från SVA

angående de

svenska fynden

av fladdermusrabies

Har ni fler frågor om fladdermöss?

Skicka ett mejl.

 

 

 

 

 

(C) Johan Eklöf - Graptolit.com, Foto: Jens Rydell